Началото на италианския Ренесанс

През 14 ти век, Италия става първата европейска страна, която излиза от тъмната епоха и намира вдъхновение в Антична Гърция и Рим. Тази промяна се проявява първо в архитектурата, но много скоро се разпространява и в дизайна на мебелите. Всъщност, магазините за мебели обикновено работят под надзора на дизайнери, които са също така и архитекти. За да изпълнят грандиозните сгради, мебелите стават масивни и големи.

Ренесансов стил мебели

Материали

Италианският Ренесансов стил мебели трябва да са здрави и впечатляващи, но също така и добре декорирани. Често мебелите са изработени с детайли, направени от мрамор, абанос и слонова кост. Производителите на мебели по времето на Ренесанса са създавали невероятни каменни модели, внимателно групирани по цвят. Отказвайки се от традиционния дъб, те започват използването на по-твърди материали като кестен, ела и орех. Също така започва развитието на нови елементи и материали като стомана, метал и кожа както и се използват контрастиращи видове дърво, с цел създаване на страхотен визуален ефект.

Типични Ренесансови изработки

Така наречената „cassone” (в превод от it – кутия) е типичен пример за ренесансовите мебели. Със сигурност, това е първият вид мебели, които са повлияни от архитектурата. Други популярни стилове също така са стиловете, включващи преносими сгъваеми столове, направени от естествена кожа или масивни столове.

Барокови италиански мебели

Мебелите през късната барокова епоха (1600 год.) стават още по-масивни дори от Италианския Ренесанс. През онова време, Католическата църква се опитва да използва мебелите и архитектурата като вдъхновение срещу навлизащите заплахи от протестантите. Бароковите производители вкарват нова мода в мебелите, добавяйки симетрични форми, контраст и много орнаменти

Венециански стил

Преминавайки в 18 и 19 век, Италия се разделя на отделни области, в които всяка област развива свой собствен стил. Производителите на мебели във Венеция развиват едни от най-известните стилове по света. Венецианските мебели се характеризират главно от шкафове, рафтове и най-вече огледала. Резбарите по онова време модернизират дървото като материал и изработват мебели с много украсени горни части. Често мебелите са боядисани в комбинация от черен и перлен цвят. Сребристия нюанс също е популярен за Венецианския стил.

Written by

Best Furniture - Магазини за италиански мебели, осветление и интериор от Италия

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message